Menu

poprawnaarabska

blog o prawie dla nie-prawników

Wrześniowa sałatka z cukinii

poprawnaarabska.pl

Słoneczny wrześniowy weekend nastroił mnie pozytywnie do prac domowych. Jako gotująca pani domu oderwałam się na chwilę od spraw zawodowych i zabrałam się za produkcję weków na zimę. Na tapetę wzięłam sałatkę z cukinii.

Zakupy na ryneczku pod Halą Mirowską przyniosły takie plony: cukinia zielona i żółta, papryka pomarańczowa i żółta, marchewka oraz cebula, czyli mój wkład do słoików. Proporcje dowolne, jak kto lubi.

 

 







Etap I: obieranie 

Obrałam marchew i cebulę. Z cukinii oraz papryki wyjęłam nasiona. Ponieważ cukinii nie obierałam ze skóry, porządnie ją wyszorowałam. Cukinię przekroiłam wzdłuż na cztery części.

 







Etap II: krojenie

Jak dla mnie czynność silnie relaksująca :-) W jej wyniku powstały: plasterki marchewki oraz cukinii, ósemki cebuli i cienkie paseczki papryki.

 








Etap III: gotowanie

Na zalewę wybrałam ocet i oliwę z oliwek - proporcje: 1 szklanka octu, 1/2 szklanka oliwy i 4 szklanki wody, 4 łyżki cukru, 4 łyżki mieszanki suszonych warzyw, sól, liście laurowe. Najpierw zagotowałam zalewę, a później dodałam wszystkie warzywa. Warzywa w zalewie gotowałam ok. 20 minut. Moim zdaniem ważne żeby warzywa nie były rozgotowane, zachowają wtedy przyjemną chrupkość nawet po dłuższym czasie spędzonym w słoiku.

 

 


Etap IV: nakładanie do słoików

Po ugotowaniu gorące warzywa wraz z zalewą umieściłam w słoikach. Słoiki zakręciłam i odstawiłam do góry dnem do ostygnięcia.

Muszę przyznać, że wyglądają kolorowo i świeżo. Mam nadzieję, że będą pyszne. :-) Okaże się za kilka tygodni!

© poprawnaarabska
Blox.pl najciekawsze blogi w sieci